Σεμιναρια

Λαχανοκομία

Η λαχανοκομία συνιστά έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, παρέχοντας στον μικρό παραγωγό σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης.

Οι κηπευτικές καλλιέργειες συμπεριλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα φυτών, τα οποία απαιτούν σε πολλές περιπτώσεις διαφορετική μεταχείριση. Αυτή η ιδιαιτερότητα καθιστά αναγκαία την επάρκεια του σύγχρονου καλλιεργητή σε τεχνογνωσία και επιχειρηματική αντίληψη.

Στο παρόν μάθημα θα επιχειρηθεί η ανάλυση των καλλιεργητικών απαιτήσεων των λαχανικών, σε συνδυασμό με τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης της γεωργικής εκμετάλλευσης.

 

Δομή μαθήματος

Κεφάλαιο 1

Εισαγωγικά

    • Ο λαχανόκηπος: τοποθεσία, έδαφος, τύποι (υπαίθριος, υπό κάλυψη, αστικός, εκπαιδευτικός).
    • Σχεδιάζοντας τον λαχανόκηπο.
    • Ο πολλαπλασιασμός των κηπευτικών.
    • Η εγκατάσταση των φυτών στο λαχανόκηπο.
    • Το πότισμα και η λίπανση των λαχανικών.
    • Συγκαλλιέργεια και αμειψισπορά.
    • Υδροπονική καλλιέργεια.
    • Βιολογική μέθοδος παραγωγής.
    • Τα κυριότερα παθολογικά και μη προβλήματα του λαχανόκηπου.

Κεφάλαιο 2

Η καλλιέργεια*

    • Τα κολοκυνθοειδή: αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθι, πεπόνι.
    • Τα σολανοειδη: τομάτα, πατάτα, πιπεριά, μελιτζάνα.
    • Τα σταυρανθή: κουνουπίδι, λάχανο, ραπανάκι.
    • Τα σύνθετα: αγκινάρα, αντίδι, μαρούλι, ραδίκι.
    • Τα βολβώδη: κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σπαράγγι.
    • Τα σκιαδόμορφα: καρότο, σέλινο, μαϊντανός.
    • Τα ψυχανθή: κουκιά, μπιζέλι (αρακάς), φασόλι.
    • Άλλα: μπάμια, παντζάρι, σπανάκι.

      *Για κάθε φυτό αναλύονται:

      Τα βοτανικά χαρακτηριστικά του. Οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Η εποχή σποράς/φύτευσης και συγκομιδής. Οι σημαντικότερες ποικιλίες. Οι σωστοί συνδυασμοί φυτών στον λαχανόκηπο. Οι κυριότεροι εχθροί και ασθένειες. Οι απαραίτητες μετασυλλεκτικές χρήσεις.

      Κεφάλαιο 3

      Η προώθηση

        • Αποθήκευση
        • Τυποποίηση-Συσκευασία
        • Προβολή
        • Τρόποι προώθησης

       

      • Αγρότες ιδιοκτήτες αγροτικής εκμετάλλευσης που θέλουν να ενισχύσουν ο εισόδημά τους
      • Νεοεισερχόμενους παραγωγούς με μικρή επενδυτική ικανότητα
      • Ερασιτέχνες που αναζητούν μια ποιοτικότερη διατροφή, προερχόμενη από τον κήπο τους.
      • Σε γεωτεχνικούς ΑΕΙ-ΤΕΙ
      Σε ποιους απευθύνεται; (ενδεικτικά)

       

      Οφέλη παρακολούθησης
                • Πιστοποιητικό παρακολούθησης.
                • Η κατανόηση των μεθόδων σωστού σχεδιασμού του λαχανόκηπου.
                • Η εκμάθηση των απαραίτητων καλλιεργητικών χειρισμών για αειφόρο καλλιέργεια των λαχανικών.
                • Η εμβάθυνση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε λαχανικού.
                • Η κατανόηση της σημασίας εφαρμογής των κατάλληλων μετασυλλεκτικών χειρισμών.
                • Η διερεύνηση των δυνατοτήτων της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς.

                Ερωτήσεις και απορίες απαντώνται απευθείας από τον εκπαιδευτή μέσω e-mail ή τηλεφωνικά.

                ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ή ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

                € 17,00 ΠΛΗΡΩΜΗ

                ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ PAYPAL

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 30 June 2017 10:50
Μαρίνα Μπαστουνοπούλου

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με ειδίκευση στην Εδαφολογία-Γεωργική Χημεία και μεταπτυχιακές σπουδές στην Αξιοποίηση Εδαφικών Πόρων για Αειφόρο Γεωργία.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Log in