Ασφάλειας Τροφίμων

Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων: HACCP I

Στοιχεία Σεμιναρίου:

  • Ημερομηνία διεξαγωγής:
  • Εισηγήτρια:Μελίνα Ιορδανίδου
  • Εγγραφή

H Bιομηχανία Tροφίμων συνιστά έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της οικονομίας, δείχνοντας αντοχές στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Ταυτόχρονα, ο ισχυρός ανταγωνισμός καθιστά επιβεβλημένο τον καθορισμό προτύπων και διαδικασιών που θα διασφαλίσουν την άριστη τελική ποιότητα των προϊόντων.

Ένα από αυτά τα πρότυπα είναι το σύστημα HACCP, καθιερωμένο εδώ και χρόνια στον αγροδιατροφικό τομέα ως προϋπόθεση λειτουργίας των μονάδων εστίασης, καταστημάτων τροφίμων κτλ.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της γνώσης των ενδιαφερόμενων ανθρώπων και φορέων το agronomist.gr υλοποιεί ένα online σεμινάριο, μέσα από την εκπαιδευτική του πλατφόρμα, με αντικείμενο «Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων Ι: H.A.C.C.P» συνολικής διάρκειας 6 ωρών.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση βασικών αρχών υγιεινής και προστασίας των τροφίμων από μολυσματικούς παράγοντες, η γνώση των κανόνων υγιεινής κατά την παραλαβή, επεξεργασία, αποθήκευση και διακίνηση των τροφίμων, η κατανόηση των αρχών του συστήματος ποιότητας H.A.C.C.P, η εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων και η αντίληψη του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων.

 

Δομή σεμιναρίου

1η Διάλεξη

(Διάρκεια: 5 λεπτά)

    • Ασφάλεια Τροφίμων
    • Πρότυπα ασφάλειας τροφίμων
    • Οφέλη ασφαλών τροφίμων
    • Μη ασφαλή τρόφιμα

    Διάλεξη 2η

    (Διάρκεια: 20 λεπτά)

          • Παθογόνοι μικροοργανισμοί τροφίμων
          • Τροφικές δηλητηριάσεις & παρεμπόδισή τους
          • Συνθήκες τροφικών δηλητηριάσεων
          • Αλλεργίες τροφίμων

          Διάλεξη 3η

          (Διάρκεια: 14 λεπτά)

                    • Κίνδυνοι στα τρόφιμα & επιμολύνσεις
                    • Μικροβιακές επιμολύνσεις & παρεμπόδισή τους
                    • Χειρισμοί τροφίμων
                    • Αλυσίδα ψύξης
                    • Ευαλλοίωτα τρόφιμα
                    • Τρόφιμα υψηλού & χαμηλού κινδύνου
                    • Διάλεξη 4η

                      (Διάρκεια: 10 λεπτά)

                            • Υγιεινή προσωπικού
                            • Επιμόλυνση από το σώμα
                            • Επιμόλυνση από κακές συνήθειες
                            • Πλύσιμο των χεριών
                            • Καλός & Κακός χειριστής τροφίμων

                            Διάλεξη 5η

                            (Διάρκεια: 7 λεπτά)

                                  • Καθαρισμός & απολύμανση
                                  • Εφαρμογή καθαρισμού & απολύμανσης
                                  • Υλικά καθαρισμού & απολύμανσης
                                  • Διαχείριση απορριμμάτων

                                  Διάλεξη 6η

                                  (Διάρκεια: 9 λεπτά)

                                        • Μυοκτονία & απεντόμωση
                                        • Πρόληψη μυοκτονίας & απεντόμωσης
                                        • Αντιμετώπιση μυοκτονίας & απεντόμωσης
                                        • Αποτελεσματική καταπολέμηση εντόμων & τρωκτικών
                                        • 7η Διάλεξη

                                          (Διάρκεια: 16 λεπτά)

                                                  • HACCP , ανάλυση & σχεδιασμός
                                                  • Κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCP)
                                                  • Κρίσιμα όρια (CL)
                                                  • Φύλλο αξιολόγησης κινδύνων
                                                  • Διάγραμμα αποφάσεων

                                                  Διάλεξη 8η

                                                  (Διάρκεια: 6 λεπτά)

                                                        • HACCP & εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου
                                                        • Προαπαιτούμενα προγράμματα
                                                        • Αρχεία & έγγραφα
                                                        • Σημαντικές παρατηρήσεις

                                                        Διάλεξη 9η

                                                        (Διάρκεια: 24 λεπτά)

                                                                • Κριτήρια επιθεωρήσεων HACCP
                                                                • Στάδια επιθεώρησης του HACCP
                                                                • Αρχεία επιβεβαίωσης συστήματος
                                                                • Αρχεία προαπαιτουμένων προγραμμάτων
                                                                • Αξιολόγηση προαπαιτουμένων HACCP
                                                                • Διάλεξη 10η

                                                                  (Διάρκεια: 4 λεπτά)

                                                                        • Εφαρμογή του HACCP σε χώρους μαζικής εστίασης
                                                                        • Παραλαβή πρώτων υλών
                                                                        • Αποθήκευση – ψύξη
                                                                        • Προετοιμασία Μαγείρεμα Συντήρηση Σερβίρισμα

                                                                        Διάλεξη 11η

                                                                        (Διάρκεια: 7 λεπτά)

                                                                              • Κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής
                                                                              • Μεταφορά των πρώτων υλών
                                                                              • Έλεγχοι κατά την παραλαβή των πρώτων υλών
                                                                              • Κριτήρια παραλαβής & απόρριψης των πρώτων υλών

                                                                              Διάλεξη 12η

                                                                              (Διάρκεια: 9 λεπτά)

                                                                                        • Κανόνες ορθής αποθηκευτικής πρακτικής
                                                                                        • Ειδικές απαιτήσεις αποθήκευσης
                                                                                        • Συνθήκες αποθήκευσης
                                                                                        • Καλή & κακή εικόνα αποθήκης
                                                                                        • Διάλεξη 13η

                                                                                          (Διάρκεια: 17 λεπτά)

                                                                                                • Κανόνες προετοιμασίας τροφίμων
                                                                                                • Θερμοκρασίες ασφαλούς ψησίματος
                                                                                                • Συνθήκες πριν το σερβίρισμα
                                                                                                • Ασφαλείς χειρισμοί σερβιρίσματος

                                                                                                Διάλεξη 14η

                                                                                                (Διάρκεια: 9 λεπτά)

                                                                                                      • Νομοθεσία τροφίμων
                                                                                                      • Παρακολούθηση & τήρηση αρχείων από Μικρομεσαίες & Μεγάλες επιχειρήσεις
                                                                                                      • Κρίσιμα θέματα υγιεινής
                                                                                                      • Ασφαλή τρόφιμα & καταναλωτής

                                                                                                       

                                                                                                      • Σε επαγγελματίες τροφίμων σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία
                                                                                                      • Σε υποψήφιους επαγγελματίες τροφίμων
                                                                                                      • Σε νέους που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους εξασφαλίσουν νέες δυνατότητες εργασίας
                                                                                                      • Σε κηποτέχνες-κηπουρούς
                                                                                                      • Σε γεωτεχνικούς που θέλουν να εμπλουτίσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις
                                                                                                      Σε ποιους απευθύνεται;

                                                                                                       

                                                                                                      Οφέλη παρακολούθησης
                                                                                                                • Πιστοποιητικό παρακολούθησης
                                                                                                                • Δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων σε βιντεοσκόπηση, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα
                                                                                                                • Απεριόριστη διάρκεια πρόσβασης στις διαλέξεις

                                                                                                                 

                                                                                                                Ερωτήσεις και απορίες απαντώνται απευθείας από τον εκπαιδευτή μέσω e-mail ή τηλεφωνικά.

                                                                                                                Στοιχεία Σεμιναρίου:

                                                                                                                • Δίδακτρα: -
                                                                                                                • Το έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα330 άτομα
                                                                                                                • Εγγραφή
Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 05 December 2016 12:03
Μελίνα Ιορδανίδου

Γεωπόνος, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Γαλλία (Université Paris VI) και στο Τμήμα Βιολογίας (Α.Π.Θ.) στους τομείς των Φυσικών Επιστημών και της Βιοτεχνολογίας.

Είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια του ΕΦΕΤ.

Έχει Πιστοποιημένη εξειδίκευση Ελαιόλαδου & των Προτύπων Συστημάτων ISO & BRC.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Log in